Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Vier belastingtips voor studenten

Geplaatst op: 16-03-2017, 09:47:56

Als student is de komst van een blauwe envelop zo slecht nog niet. Wie zijn aangifte slim invult, kan misschien een meevaller verwachten. Vier belastingtips voor studenten.

Loonbelasting terugvragen
Wie de collegebanken combineert met werk, krijgt vaak geld terug van De Belastingdienst. Werkgevers houden loonbelasting in voor iedereen die in loondienst is. Dat is ook het geval wanneer je stage loopt. Wie maar een deel van het jaar in loondienst heeft gewerkt of meerdere banen heeft gehad, betaalt daardoor vaak te veel loonbelasting. Als je voor 1 april aangifte doet, krijg je uiterlijk 1 juli bericht over hoeveel je terugkrijgt. Meestal staat het dan ook rond die tijd op je bankrekening en heb je een extraatje voor de zomer.

Net afgestudeerd en meteen met je neus in de boter gevallen: je hebt een échte baan! Fijn dat je inkomen een stuk hoger is dan wat je met een bijbaantje verdiende, alleen jammer dat het bedrag aan inkomstenbelasting hiermee ook stijgt. Gelukkig kun je daar een stokje voor steken. Wie een sterk wisselend inkomen heeft, mag van De Belastingdienst middelen. Daarbij wordt het gemiddelde inkomen van drie aaneengesloten jaren berekend. Is het bedrag aan belasting dat je daarover moet betalen lager dan de belastingbedragen zonder middeling, dan heb je recht op teruggaaf. Je kunt alleen middelen over inkomen uit werk en woning in box 1. De periode waarover je middelt, mag niet overlappen met een andere middelingsperiode. Doe je verzoek om middeling op tijd. Dit moet binnen 36 maanden gebeuren nadat alle aanslagen over de jaren waarover je wilt middelen onherroepelijk zijn geworden.

Studiekosten
De basisbeurs is niet het enige wat is gesneuveld met de invoering van het leenstelsel in 2015. De Belastingdienst heeft toen de regels aangepast waardoor studenten die in september 2015 zijn begonnen, geen studiekosten meer kunnen aftrekken. Wie voor die tijd al in de collegebanken zat, kan wel met bonnetjes aan de slag. De Belastingdienst schaart college-,les-,cursus, of examengeld onder studiekosten, net als studieboeken en vakliteratuur. Ook de afschrijving van aankopen die lang meegaan en die je nodig hebt voor je studie, mag je optellen bij de scholingskosten. Het moet wel om aankopen gaan die je hebt gedaan voor 1 juli 2015 en er geldt een drempel van €250,-, na aftrek van ontvangen studiefinanciering.

Zorgkosten
Niet meteen een gat in de lucht springen. De premie voor je zorgverzekering, het eigen risico en de eigen bijdrage zorgverzekeringswet zijn zorgkosten die niet aftrekbaar zijn. Maar als je in de stoel van de tandarts bent beland en daarvoor geen vergoeding hebt gekregen via een aanvullende verzekering, kun je de kosten als aftrekpost opgeven. Dat kan bijvoorbeeld ook als je kosten bij de huisarts hebt gemaakt of je onder handen hebt laten nemen door een acupuncturist. Op de website van De Belastingdienst staat aangegeven welke kosten helemaal, deels of onder voorwaarden aftrekbaar zijn.

Bron: www.dft.nl van 16 maart 2017

Ga terug naar de vorige pagina